Cornelis
de Heem, Still-Life with Oysters, Lemons and Grapes, 1660s
(www.wga.hu)
|
W
ten weekend w ramach Festiwalu Kultiwarium w Krakowie odbyła się
Konferencja Naukowa „Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze”.
Program był bardzo różnorodny, ale ze względów czasowych mogłam
wybrać się tylko na jeden panel: „Artystyczne i literackie
oblicza kuchni”. Jako filolog i historyk sztuki z wykształcenia, a
smakosz z zamiłowania nie mogłam przegapić takiej gratki. :)
Pieter
de Bloot, Christ in the House of Mary and Martha, 1637(www.wga.hu)
|
Bardzo
spodobał mi się wykład pod tytułem „Cena non finita. Stoły,
spiżarnie i wiktuały w siedemnastowiecznym malarstwie
niderlandzkim”. Tak jak zapewniał łaciński tytuł wykładu, była
to rzeczywiście niekończąca się uczta owoców, warzyw, mięsiw i
innych wiktuałów namalowanych z taką precyzją, że można
rozróżnić nawet poszczególne szczepy winogron. Co ciekawe, te
niezwykle realistyczne obrazy często nie były wcale malowane z
natury, o czym świadczy zestawienie obok siebie kwiatów czy owoców,
które występują w różnych porach roku.
Frans
Snyders, Still Life, 1635-1639 (www.wga.hu)
|
Oprócz
funkcji czysto estetycznej te smakowite martwe natury miały również
wiele ukrytych znaczeń. Istnieją różnorodne interpretacje, ale najbardziej popularne motywy to vanitas, czyli przemijania
(gnijące owoce, zwiędłe kwiaty, niedokończony posiłek) oraz
wątki religijne (kielich z winem, chleb). Dowiedziałam się też,
że cytryna symbolizowała fałszywego przyjaciela, bo jest
atrakcyjna z zewnątrz, a w środku kwaśna, natomiast sery były
uważane przez niderlandzkich lekarzy za źródło wszelkich chorób.
;)
Salvador
Dali, The Persistence of Memory, 1931
(source)
|
Wykład
o jadalnym pięknie Salvadora Dalego również zapowiadał się
bardzo ciekawie. Niestety prelegenci poświęcili tyle czasu na
omówienie biografii sławnego surrealisty, że nie zdążyli za
bardzo przedstawić clou wystąpienia – czyli związków między
jedzeniem a malarstwem Salvadora. Dowiedziałam się jednak, że
inspirację do „cieknących” zegarów w jego najsłynniejszym obrazie, „Trwałość pamięci” stanowił miękki
camembert. Poza tym Dali tak bardzo kochał swoją żonę Galę oraz
kotlety, że postanowił przedstawić je razem na obrazie. Na dodatek
surowe kotlety umieścił na nagim ramieniu Gali... Mniam. :P
Salvador
Dali, Portrait of Gala with Two Lamb Chops Balanced on Her Shoulder,
1933
(source)
|
Bardzo
zabawny wydał mi się wykład na temat groteskowych przedstawień kulinariów
w literaturze. Prelegentka zaserwowała nam dość abstrakcyjne menu:
sześciu pielgrzymów w sałacie z „Gargantui i Pantagruela”,
jesiotra drugiej świeżości z „Mistrza i Małgorzaty”, a także
fąfry i wąparsje w sosach nieomal astralnych z „Szewców”
Witkacego. Nie zabrakło też prześmiesznych wierszyków Wisławy
Szymborskiej typu: „Za górami za lasami ludzie trują się
salami”. :)
Witkacy, Stworzenie
świata, 1921-1922 (source)
|
Na
deser było pełne pasji wystąpienie o grubym, białym męskim ciele
w powieściach kryminalnych. Za przykład posłużył m. in. mój
ukochany Herkules Poirot z książek Agathy Christie, którego
pulchność i dobrotliwy wygląd pomagały uśpić czujność przeciwników. A tak przy okazji, gdy zaczęłam uczyć się
francuskiego, odkryłam, że nazwisko słynnego belgijskiego
detektywa wymawia się dokładnie tak samo jak „poireau”, co
znaczy po francusku „por”. :)
Hercule Poirot played by
David Suchet in the ITV television series
(source)
|
Bardzo
się cieszę, że mogłam uczestniczyć w tym panelu
jedzeniowo-kulturalnym. Wszyscy prelegenci byli bardzo dobrze
przygotowani i widać, że podeszli z pasją do swoich wystąpień.
Czuję tylko lekki niedosyt, bo temat jedzenia w malarstwie i
literaturze jest tak szeroki, że można by stworzyć całą
konferencję poświęconą tylko i wyłącznie jemu. Co Wy na to? :)
Strony
konferencji: http://www.kn.psc.uj.edu.pl/
oraz facebook
Strona
Kultiwarium: http://www.kultiwarium.pl/
Pełny
spis wykładów:
PANEL
XII - ARTYSTYCZNE
I LITERACKIE OBLICZA KUCHNI
1. Cena
non finita. Stoły,
spiżarnie i wiktuały w siedemnastowiecznym malarstwie niderlandzkim
– motywy i interpretacje - ALINA
BARCZYK
2. Jadalne
piękno – pierwiastki kulinarne w surrealistycznej twórczości
Salvadora Dalego - ŁUKASZ
KURP, IZABELA STĄPOR
3. Nie
tylko magdalenki... Groteskowe obrazy kulinariów i ucztowania w
literaturze - ANNA
KUCHTA
4. Smaki
literackiego stołu. Kulinarne preferencje bohaterów polskiej prozy
najnowszej - ANNA
FIGA
5. Jedzenie
w powieści kryminalnej: co o detektywie i męskości mówi grube
ciało? - MARTA
USIEKNIEWICZ
W imieniu organizatorów konferencji "Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze" bardzo dziękuję za przybycie i za miły blogowy komentarz :) polecamy się łaskawej pamięci!
OdpowiedzUsuńMyślę, że taka konferencja to świetny sposób na wprowadzenie dyskusji o jedzeniu na trochę wyższy intelektualny poziom. Jeżeli tylko nastąpi jakiś dalszy ciąg, to bardzo chętnie wezmę w nim udział jako uczestniczka, bloggerka, a w razie potrzeby nawet prelegentka. ;) Pozdrawiam Was serdecznie i życzę dalszych sukcesów! :)
Usuń